Taş Düşürme Egzersizleri (BİOSAN Pozisyonları*)

biosan-pozisyon-yanBöbrek taşlarının büyük çoğunluğu böbrek içinde kaliks (kadehsi yapı) denilen bölümde oluşur. Genellikle taş oluşumundan, idrar konsantrasyonunun artması (az su içilmesi) sonucunda idrar içinde eriyik halde bulunan kristallerin çökmesi sorumludur.

Mikroskopik boyuttaki bu kristallerin büyük çoğunluğu kendiliğinden ve genellikle belirgin şikâyetlere neden olmadan atılır. Kristallerin bazıları böbrek içinde yerleşerek büyür ve gözle görülebilir boyutlara ulaşır. Böbrek taşlarının büyük çoğunluğu yer çekiminin etkisiyle böbreğin alt bölümünde oluşur. Alt kaliks grubunda yerleşen taşların, taş kırma yöntemiyle tedavisinde, kırılan taşların hepsi günlük aktiviteyle dökülemeyebilir. Bunun nedeni böbreğin çıkışının böbreğin orta bölümünde bulunması ve bu seviyenin altında kalan kumların yer çekimi etkisiyle böbreğin alt bölümünde çökmesidir.

Kırılan kumların buradan çıkarılabilmesi için bazı özel egzersizler (BİOSAN Pozisyonları*) gerekir. Bu durumu, içinde kumlar olan ve içine elimizin giremediği bir testiye benzetebiliriz. Kumları testinin içinden çıkartmak için nasıl testiyi ters çevirmemiz gerekiyorsa böbreğin alt bölümüne çöken kumların atılabilmesi için de böbreğimizi ters çevirmek gerekecektir.

Böbreklerimizin belimizin her iki yanında bulunduğu düşünülürse böbreklerimizi ters çevirmenin en kolay yolu yere koyduğumuz yüksekçe bir yastık üzerinde diz çökerek secdeye varır gibi alnımızı yere koymaktır. Sırtımızın olabildiğince dik olmasını sağlamak (testiyi tam olarak ters çevirmek) için kalçamızı yukarıya kaldırmalı, başımızı tam olarak eğmeliyiz. Kumların böbrek çıkışına kadar hareket etmesini sağlamak için en az 10 dakika (mümkünse daha fazla) bu pozisyonda durmalı ve bu süre boyunca sırtımızın arka kısmına (taşın bulunduğu taraftaki kaburgaların arka tarafına) iç organlarımız kımıldayacak şiddetle vurmalıyız. (Hem bu pozisyonda durup hem de sırta vurmak kolay olmayabilir; size yardımcı olacak birisi hareketin daha verimli olmasına katkıda bulunabilir.) Bu egzersizin mesane doluyken (tuvalete gitmeden önce) yapılması, mesane doluyken idrar kanalı ve böbrek içi bir parça da olsa genişleyeceği için daha yararlı olacaktır.

Sık taş düşüren hastaların veya kontrolde küçük taş parçaları saptanmış hastaların zaman zaman BİOSAN Pozisyonları’nda tarif edilen egzersizleri yapması, taşların böbrek içinde yerleşmeden dökülebilmesinde faydalı olabilir.

 

*Böbreğin alt bölümünde (kaliks) yerleşen taşların kırıldıktan sonra daha kolay dökülebilmesi için gereken özel pozisyon ve egzersizler, ilk defa Deutschen Gesellschaft für Urologie (40.Tagung 28 September – 1 Oktober 1988) ve The Journal of Urology (Vol.145, 695 – 698, April 1991) dergilerinde BİOSAN POZİSYONLARI adıyla yayımlanmıştır.

 

Taş Düşürme Egzersizleri (BİOSAN Pozisyonları*)” hakkında 1 yorum

  1. yaralı aslan

    Kapalı ameliyat günü almıştım : devamlı namaz kılan biri değilim Teravih namazı na gittim sabahı ağrı başladı acile gidip iğne yaptırdım devamında sonraki gün hastahaneye gitmek için 13 km yol yürüdüm o gün akşam taşı düşürdüm. Şundan eminim; taş böbrek den secde ye egılip kalkarken kanala düştü çok yol yürümekte taşın kanalda ilerlemesini sağladı. Şükürler olsun ameliyat olmadan kurtuldum Rabbim yar ve yardımcınız olsun. BİOSAN tekniği yani Namaz secdeye varma Rabbime yakın olun diyor. Deneyin kardeşlerim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.