Gilaburu ve Faydaları

biosan.com gilaburuGilaburu ülkemizde İç Anadolu Bölgesinde özellikle Kayseri çevresinde yetişir. Çalı formundan, 4 m yüksekliğe kadar ulaşabilen ağaç formuna kadar farklı büyüklüklerde yetişebilir.

Nisan – Haziran ayları arasında beyaz çiçekleri açar. Kırmızı renkli meyveleri, nohut büyüklüğünde, acımsı – buruk tatlı, salkım şeklindedir. Genellikle sonbaharda toplanır. Meyvelerinde bol miktarda C ve K vitamini bulunur.

Vücuttaki düz kasların (istemsiz çalışan kasların) gevşemelerini sağlar. Buna bağlı olarak vücut genelindeki kas kramplarında, özellikle mensturasyon sırasında ve hamilelik sırasında ortaya çıkan kramp tarzındaki ağrıların tedavisinde, hava yollarının spazmına bağlı kuru öksürüklerin tedavisinde, astımda, irritabl barsak sendromunda, sedasyon amaçlandığında ve yüksek tansiyonda kullanılır.

Böbrek taşlarında, idrar çıkışını artırarak (diüretik etki) ve düz kasların gevşemesini sağlayarak (idrar kanallarını genişleterek) taşların düşmesini kolaylaştırır. Gilaburu kullanımından önce taşın düşebilecek büyüklükte olduğunun bir hekim tarafından saptanmış olması gerekir. Kendi kendine düşemeyecek büyüklükteki taşlarda kullanımı, böbreğin zorlanmasına ve idrar kanalında tıkanıklık varlığında, böbrek fonksiyonunun kaybıyla sonlanabilecek zaman kaybına neden olabilir. Mevcut taşları erittiği yönde bilimsel kanıt bulunamamıştır.

Genellikle taze veya salamura meyvelerin suyu sıkılarak veya kuru meyvelerin kaynatılan suyu içilerek kullanılabilir. Fazla miktarda tüketildiğinde kusma ve ishale neden olabilir.

Ayrıca boya ve kırmızı mürekkep yapımında, peysajda çit bitkisi olarak da kullanılır.