Sık Taş Düşüren Hastalar

 

böbrek taşıBöbrek taşı olan hastalar arasında en riskli grup zaman zaman kendiliğinden taş düşüren hastalardır. Bu hasta grubu “ben taşlarımı döküyorum” rahatlığı içinde olmayıp böbrekte başka taş olmadığından emin olmak üzere mutlaka düzenli kontrollerini yaptırmalıdır.Oluşan bütün taşların dökülmediği durumlarda böbrekte kalan taşlar büyüyecek, zor ve uzun bir tedavi süreci gerektirecektir.

Sık taş düşüren hastalarda idrar kanalları zamanla genişleyeceği için taş düşürme başlangıca göre biraz daha kolay olur. Bunda hastanın olayın seyri hakkında bilgi sahibi olmasının da rolü vardır. Unutulmaması gereken, her taş düşürme sürecinin böbrek için bir yük olduğu ve bu sürecin uzadıkça böbrek fonksiyonunu geri dönülemez şekilde bozabileceğidir. Taş idrar kanalından aşağıya doğru hareket ederken kanalda tıkanmaya yol açar. Tıkanma nedeniyle böbrek, yaptığı idrarı mesaneye ulaştıramaz. İdrar böbrek içinde birikerek basınç artışına ve böbrek iç boşluklarının genişlemesine neden olur. Böbrek, taş düşürme sırasında ortaya çıkan tam tıkanıklığa 3 hafta, kısmi tıkanıklığa
6 hafta kadar zarar görmeden dayanabilir. Taş düşürme sırasında bu sürelerin aşılmamasına özen göstermek gerekir.

Sık taş düşüren hastaların dökülen taşları toplamaları uygun olur. Toplanan taşların analiz sonucuna göre yapılacak bazı kan ve idrar tetkikleri taşın neden oluştuğu konusunda daha detaylı bilgi sağlayabilir. Yapılan bütün araştırmalara rağmen taş hastalarının yaklaşık 2/3’ünde taş oluşumunu açıklayabilecek bir neden bulunamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.