Böbrek hastalarında sıvı tüketimi büyük önem taşır. Özellikle tekrarlayan taşlarda veya her iki böbreği birden tutan çoklu taşlarda genellikle yeterli miktarda sıvı tüketilmediği görülür. Günlük gerekli sıvı tüketimi kış ve yaz aylarında sıvı kaybına göre değişiklik gösterir.
Günlük sıvı tüketiminin günde ortalama 2 litre idrar çıkaracak miktarda (kış aylarında 2,5 – 3 litre, yaz aylarında 3 – 3,5 litre) olması arzu edilir. Alınan sıvının en az yarısının su olması ve sıvı alımının gün içine dengeli olarak dağıtılması önerilir. Böylelikle idrar yoğunluğunun artması önlenerek taş oluşum riski azaltılabilir. Ayrıca suyun hacim etkisi oluşan küçük parçaların atılmasını sağlar.
Taşların dökülmesi için sıkça kullanılan maydanoz, mısır püskülü, avokado yaprağı, kiraz çöpü, gilaburu gibi bitkisel ilaçların büyük kısmı idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Ancak bunları kullanmadan önce böbrekteki taşların kendiliğinden düşebilecek boyutta olduğundan emin olmak gerekir. Kendiliğinden düşemeyecek büyüklükteki taşlar için bu tür idrar söktürücü ilaçlar böbreklere zarar verebilir. Biranın idrar söktürücü özelliği diğer alkollü içeceklerden fazla değildir, alkolün taş düşürecek ilaç olarak kullanılması önerilmez. Taş düşürmek için kullanılan yoğurt suyu, soda veya balık taşlarının bilimsel değeri kanıtlanmamıştır.
Taş düşüren hastalara çevrelerinden sıklıkla özel kaynak suları kullanmaları konusunda tavsiyeler gelir. Bu tür kaynak sularının ortak özelliği az kireç içeren yumuşak sular olmalarıdır. Yumuşak suların içimi kolaydır, rahatsızlık vermeden bolca içilebilirler. Faydası olacağı düşünülerek normalden çok daha fazla içilen suyun taş düşürmede etkili olacağı kesindir.