Çocukluk çağında görülen hastalıklardan bir tanesi böbreklerde ve idrar yollarında taş oluşumudur. Bazı metabolik hastalıklarda anne karnında dahi bebeklerde taş oluşabilir. Ülkemizde görülen böbrek taşı hastalarının %17’si çocuktur. Çocuklarda ve yetişkinlerde tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşı habercisi olabilir.
Sebebi açıklanamayan ateşlerde mutlaka idrar tahlili ve kültürü yapılarak idrar yolu enfeksiyonu araştırılmalıdır. Metabolik bozukluklar ve idrar yollarına ait yapısal bozukluklar olduğunda taşların tekrarlama olasılığı artar. Bu nedenle böbrek veya idrar yollarında taş saptanan her çocuğa mutlaka metabolik değerlendirme de yapılmalıdır.
Çocukluk çağı taş hastalığı değerlendirme, tedavi ve takip açısından çocuk doktoru, çocuk nefroloğu ve çocuk ürologlarının işbirliğini gerektirir. Tüm değerlendirmeler sonrası uygun bebek ve çocuk hastalar yüksek frekanslı ses dalgalarının küçük bir alana odaklanmasıyla (ESWL) tedavi edilebilir. Tedavinin ultrason eşliğinde yapılması bebek ve çocuk hastaların radyasyona maruz kalmasını önler. 5 yaşın altındaki çocuklarda tedavinin etkinliği açısından anestezi uzmanıyla işbirliği yapılması tercih edilmelidir. Taş kırma tedavisi uygulanacak hastalar mutlaka ESWL cihazının özelliklerini ve tedavinin yapılacağı merkezin bu konudaki tecrübesini araştırmalıdır.”
Çocukların günlük sıvı ihtiyaçları:
1 – 8 yaş arasındaki çocuklar: 1 – 1,5 litre
9 – 13 yaş arasındaki çocuklar: 2 – 2,5 litre
14 – 18 yaş arasındaki çocuklar: 2,3 – 3 litre