ESWL Yöntemiyle Taş Tedavi Süreci

 

eswl-bobrek-tasi-kirma-biosanESWL tedavisi taşınızın yerine, büyüklüğüne ve sertliğine göre bir veya birkaç seans sürebilir.

Hasta tedavi sırasında genellikle sırt üstü yatar pozisyondadır. Taş kırma makinasının içi su dolu balon şeklindeki bölümü hastanın taşının olduğu bölgeye yerleştirilir ve bu balonun içindeki sonografi ve / veya makinanın röntgen bölümü yardımıyla taşınız odaklanır.

Her seans yaklaşık 20 – 30 dakika sürer. Taşınızın kırılma durumuna göre haftada bir veya 2 seans tedavi gerekebilir.

Tedavi öncesinde özel bir hazırlık veya açlık gerekmez. Bazı durumlarda taşı daha iyi görebilmek için mesanenin dolu olması gerekebilir.

Aspirin veya kan sulandırıcı ilaçların kullanımı durumunda taş kırma işlemi riskli olabilir. Bu nedenle bu ilaçların, tedavi öncesinde ilacı veren doktora danışılarak kesilmesi gerekebilir.

Tedavi sırasında uygulanan şok dalgaları en düşük şiddetten başlanarak taşın kırılmasına yetecek seviyeye kadar yavaş yavaş arttırılır. Tedavi sırasında cildinizde yanma, elektriklenme tarzında ağrılar veya böbrek ağrısına benzer tarzda ağrılar hissedebilirsiniz. Genellikle ağrılar sizi çok fazla rahatsız edecek şiddete kadar ulaşmaz. Herhangi bir dönemde sizi rahatsız edecek ağrılar hissederseniz, şok dalgalarının şiddetini düşürerek veya ağrınızın olmadığı farklı açılardan şok dalgaları uygulayarak tedavinize devam edilir. Tedavi sırasında hissedilen ağrılar tedavi durdurulduğunda birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer.

Hissettiğiniz ağrı, taşın kırılmasına yetecek güçte şok dalgası uygulanmasına izin vermiyorsa ağrı kesici ilaçlarla tedaviye devam edilebilir. Çok nadir durumlarda (yılda 1-2 hastada) bütün uğraşlara rağmen hasta, tedavi sırasında ağrı hissetmeye devam ederse morfin türü bir ilaç uygulayarak veya bir anestezi uzmanından yardım alarak tedavi yapılabilir.

ESWL tedavisiyle taşınız ortalama toz şeker – bulgur büyüklüğünde parçalara ayrılacaktır. Genellikle ilk 1-2 parça dökülürken hafif ağrılar yapabilir. Bundan sonra kanal kısmen genişleyeceği için sonraki parçalar daha kolay düşecektir. Bu dönemi rahat geçirmeniz için gereken ilaç tedavisi, taş kırma sonrasında uymanız gereken tavsiyeler ve acil durumlarda ulaşabilmeniz için doktorlarımızın telefonları size verilecektir.

Büyük taşlarda, henüz kırılmamış büyük parçaların idrar kanalına düşmesiyle veya birkaç küçük parçanın bir araya gelerek kanalda sıkışmasıyla ağrı oluşabilir. Nadir de olsa bu durumlarda bir sağlık kuruluşuna gitmek serum taktırmak veya bir hekimin kontrolünden geçmek gerekebilir.

Tedavi sonrasında genellikle 3-7 gün içinde kontrole gelmeniz istenecektir. Yapılan kontrolde bütün taşlarınızı düşürmüşseniz size uygulanan tedavinin özetini içeren bir epikriz raporu düzenlenecektir. Taşınız henüz bitmemişse yeniden ESWL tedavisi uygulanacak ve yeni bir randevu verilerek taşınız bitene kadar bu süreç devam edecektir.

Tedavi bitiminden sonra ilk kontrolünüz 6 ay sonra yapılacak, kontrol zamanınız SMS veya e-mail ile size hatırlatılacaktır. Yeni saptanmadığı sürece yılda bir kere kontrol yeterli olacaktır.